Lagerölsprovning
Brewclub provar lageröl.
Brewclub provar lageröl.
Vi hoppas på bra väder och samlas i Tantolunden för en ölpicknick lördag den 12 augusti klockan 13:00.
Var och en tar med öl och ev. mat/tilltugg.
Skulle väderprognosen ändras till regn och/eller kyla så träffas vi istället på Zum Fransiskaner på Skeppsbron 44, som numera drivs av Stene från Akkurat (Zum Fransiskaners nya hemsida hittar ni på http://www.zumen.se/). I detta fall kan ni lämna öl och mat hemma.
p.g.a. för lite bänkar/bord blir picknicken i Tantolunden inställd. I stället syns vi på Zum Fraziskaner Skeppsbron kl 15.00. Den gamla anrika restuarangen drivs från 1/7 av Stene med fru från Akkurat. Det serveras öl från Tyskland och Sverige och bra lagad mat. Eftersom informationen är mycket sen uppskattas om Ni kan sprida info till de Ni känner. Per Eklöf
Sommaren har pendlat mellan sol och regn, vilket kanske föranledde den tvekan som uppstod om vädrets lämplighet för en ölpicknick – strax före dess start. Ölpicknicken omdirigerades därför raskt till besök på Stene Isacssons nya ställe Zum Franziskaner ett stenkast från hans förra ställe Akkurat. Detta vill förstås många av oss ölgillare gärna ta en närmare titt på. Bra ändringsförslag alltså!
Dock, först drog undertecknad iväg till Tantolunden, platsen för ölpicknicken, för att se om någon var där som missat den nya mötesplatsen. Lediga parkbänkar fanns det gott om och det var varmt och skönt men mulet. Det fanns mycket att titta på: en möhippa, ett hockeybockey-lag, fullt med folk som spelade minigolf och en tavelmålare klädd i knallorange overall framför sitt staffli och en liten beundrarskara på en filt intill, men inga andra ölfrämjare förutom jag och min cykel (ännu inte medlem). Vi lät oss dock smaka av vällagrad ost och en hefeweizen från åländska bryggeriet Stallhagen innan vi trampade vidare till Zum Franziskaner.
Den gamla anrika krogen Zum Franziskaner är rymligare än vad man kan tro från utsidan. Först kommer man in i ett rum med höga väggpaneler i mörkt trä och möblemang som går i samma nötbruna stil. Taket har vackra stuckaturer och jugendlampor lyser upp det hela. I fonden några trappsteg upp finns baren och bortom den, allra längst in, ligger det en ölhall med långbord i mitten (för tillfället avstängd) och däremellan en mindre avdelning där även hundar är välkomna.
Det är ett trivsamt men väl inrökt ställe som tydligt kan ses på de nikotingula takstuckaturerna och det lätt solkiga taket. Stället kommer att må bra av den uppfräschning som är inplanerad till i början av nästa år. Renoverandet får dock lov att vara varsamt, då mycket av inredningen är k-märkt och av högt kulturellt värde.
Zum Franziskaner grundades redan 1421 när Erik av Pommern tillät franciskanerna att ta betalt för mat och dryck och därmed kunde öppna värdshus. Från början låg krogen längre in i Gamla Stan på den plats där Tyska kyrkan står idag. Senare flyttades den till Österlånggatan för att 1622 slutligen flytta till den nuvarande adressen på Skeppsbron 44. Dagens byggnad blev färdig 1910, men delar av krogens inredning daterar från 1880-talet och flyttades med från det föregående huset på samma plats.
Den 1 juli i år tog Stene och Sven-Åke ”Bagarn” Andersson med respektivarna Manja Vogel och Biddan Andersson över ruljangsen. Ölinriktningen kommer liksom tidigare att ligga på tyska öl som till exempel Tucher, Schenklerla Rauchbier och Gänstaller plus öl från Nynäshamn. Vid vårt besök satt det flera bekanta i baren. Efter ett tag släntrade rentav Ölfrämjandets ordförande Tomas Lindohf med fru in ovetande om stockholmarnas medlemsträff. Trevligt att ses. Och som vanligt var det trevligt att tillbringa några timmar ölvänner emellan. Det blev en väl använd augustilördag ändå.
Cecilia Hansson
Den 2 december arrangerar vi den traditionella julölsbuffén, med ett urval av de bästa julölen och ett traditionellt julbord. Priset är ännu ej klart.
Vi håller till på samma plats som de senaste åren, Polishögskolan i Sörentorp.
Tag buss* till hållplats Sörentorp och vänta vid grinden för att bli insläppt.
Anmälan till Cecilia hansson: sillstryperskan [at] gmail.com
* 178, 607, 697
Då fortsätter vi våra månadsträffar med Svenska Ölfrämjandet i Skåne, och denna gång träffas vi på Hotel Bishop's Arms i Kristianstad lördagen den 16/9 kl 16:00. Förutom att du har möjlighet att träffa andra Ölfrämjare kommer även representanter från styrelsen att finnas på plats. Ingen föranmälan krävs.
Högt skum och välkommen!
Hösten närmar sig med stormsteg och Brewclub har startat upp med höstens första ölprovning. Denna gång var det ett antal lageröl som provades. Endast 30 stycken törstiga hade dykt upp till denna provning. Som vanligt var det Johan och Lasse som ledde provningen.
Här är någea av mina favoriter från provningen. Den första ölen som provades var The Haus Pils från Remmarlövs bryggeri. Stor söt maltdoft. Bra maltkropp men väldigt söt. En snäll och klen efterbeska. Drick den rejält kyld till en sillmacka.
Bernard Celebration Lager hade den karateristiska smörkoladoften som gick igen i smaken Bra maltkropp samt en fin efterbeska. Drick den till lite grillkorv.
Körsritzer Schwartzbier var väldigt god Stor doft av kaffe och choklad son kommer igen i smaken Härligt torr maltkropp.och en välavägd beska Drick den lätt kyld till en Portergryta
Einbecker Urbock Hell är en tvlig bekantskap Stor doft av gsräsig Saazhumle som går igen i smaken. Bra torr maltkropp med rejäl beska. En stekt fläskkotlett passar bra.
Kvällens absoluta höjdare blev Helsingborgs IPL (Imperial India Pale Lager) Ölet hade en stor doft av malt och humle. Bastant maltkropp med en komplex smak. Väl avägd efterbeska. Det rådde total harmoni när jag drack denna öl. Den skall drickas för sig själv och med respekt eftersom den har hela sju kullerbyttor i sig.
Eterprovningen serverades en Chiligryta med ris och nachos. Till den blev det mer öl.
Ett stort tack till Lasse och Johan för en trevlig provning.
Vid tangentbordet Bilder: Måns Andersson samt Brewclub
http://galleri.brewclub.se/#!album-88
Sven-David Svensson
Den här gången träffas vi vid Ugglevikskällans brunnspaviljong i Lill-Jansskogen på Norra Djurgården. Det finns sittplatser under tak men tyvärr inga bord. För att komma dit åker man med buss, tåg eller T-bana till Tekniska Högskolan/Stockholm Östra och tar en kort promenad, se Google Maps för karta och fler bilder. Vi börjar poppa upp kapsylerna kl. 13:00, ingen föranmälan och ingen avgift.
Då det är en ölpicnic tar var och en med sig öl för egen förtäring och att bjuda sina medpicnicare på ett provsmak.
Brewclub provar sura öl
Den 21 oktober kl 13.00 besöker vi Bryggeriet Ångkvarn i Uppsala, en bryggeripub invid Fyrisån, c:a 500 meter från Uppsala station.
Kostnad 139 kr för bryggerivisning och en provbricka med 4 öl à 12 cl.
För den hungrige finns möjlighet att köpa sig en kött- eller fiskrätt.
Anmälan till andersholmskar [at] hotmail.com.
Medlemmar i Svenska Ölfrämjandet betalar 200 kr alla dagar. Gå in i VIP-ingången, visa upp medlemskortet tillsammans med giltig legitimation och ni får gå in för 200 kr. Det går alltså inte att förbeställa, men det är inga biljetter som kan ta slut och man slipper stå i den vanliga kön. Det ordinarie priset är 250 kr på vardagar och 295 kr på lördagar.
Mer information om festivalen hittar ni på festivalens hemsida.
Svenska Ölfrämjandet kommer även i år att ha montern på plats på festivalen, men anmälan till monterpass är inte öppen än, så ni som längtar efter att få jobba i SÖ:s monter får vänta lite till innan ni kan börja boka pass.
Vi plockar fram en sedan länge önskad provning med godbitar från Wicked Wine
Vi tar och kavlar upp ärmarna och njuter av öl som Lasse än en gång grävt fram från de djupaste källarvalv…..
Provningen är lördagen den 21 oktober. Den börjar kl.14.00 - efter provningen tar vi lite ”mumsig mat”….
...
Pris 350:- och 300:- för medlemmar i SÖ, Malte,
Sista anmälningsdag onsdagen den 17 oktober och max 70 pers. Först till kvarn.
Anmälan görs på beertaste [at] brewclub.se
Vår verksamhet och hur framgångsrik den är beror till stor del att det finns folk som är beredda att aktivt jobba i styrelsen. Nu är det snart nytt år och dags för val på många poster. Valberedningen söker dig som vill dela med dig av din vilja och kunskap att tillsammans med de andra i styrelsen utveckla och förbättra Svenska Ölfrämjandet.
Är du intresserad av det blir vi glada om du kontaktar oss i valberedningen.
Inför årsstämman i mars 2018 är följande positioner som är uppe till val:
Ordförande fyllnadsval på 1 år
Vice Ordförande på två år
Kassör på två år
Ledamot, 1 st, på två år
Ledamöter, 5 st, på ett år.
Revisorer, 1 + 1 ersättare på ett år.
Vänliga hälsningar från Valberedningen,
Sven Nilsson, Göteborg.
Johan Perup, Lund.
Per Eklöf, Stockholm.
Peter Ragnar, Norrköping.
Här är vår insamlade statistik från SBWF 2017. I år körde de en tävling via Untappd, men trots detta var det färre incheckningar än både 2015 och 2016. Tidigare år har det varit Imperial Stout som toppat, men trenden i år var helt klart suröl då både förstaplatsen och hälften av topp 10 bestod av suröl. Andra hälften var imperial stout/porter.
Och som vanligt är IPA den ölstil med flest incheckningar.
Bryggeriet Ångkvarn invid Fyrisån i Uppsala gjorde succé på årets Öl- och whiskymässa i Nacka. Sammanlagt fem guldmedaljer inhöstades. Förutom att få tre guld för sina öl utsågs bryggeriet också till årets bästa nya svenska bryggeri och fick SBWF Beer Trophy 2017. Lyckat alltså att stockholms-avdelningen redan före mässan hade planerat in att göra en bryggeriresa hit. Rätt många tog tåget upp, 34 stycken, för att titta närmare på bryggeriet.
Bryggaren, Per Erik Alm, tog personligen emot oss och berättade att bryggeriet Ångkvarn var Uppsalas första bryggeripub. Det öppnade i mars förra året. Bryggningen kom dock inte igång förrän i maj. Redan under första året har man hunnit med att brygga ett stort antal olika ölsorter. Vid vårt besök fanns det 12 flasköl och två fatöl att välja på i baren förutom öl från andra bryggerier.Nu brygger man 200 liter per gång och använder kommunalvatten till ölen. Målet är att brygga öl för alla, och alla typer av öldrickare ska kunna känna sig välkomna. Bryggeriet ligger fullt synligt från baren bakom glas och ram.
Per Erik berättade att han tidigare har rest runt mycket i England och Skottland och provat öl och därpå blev sugen på att göra öl själv. Han utbildade sig till bryggmästare i Edinburgh. I Sverige fick han sedan jobb på Nääs gårdsbryggeri. Efter en del funderingar och diskussioner med svågern Henrik Söderman om att starta ett eget bryggeri pratade man även med Henriks släkting tillika krögaren Erik Bennbom som redan hade en restaurang mitt inne i Uppsala. Saken var klar och att namnet blev just Ångkvarn har sin särskilda historia.
Ångkvarn anknyter till släkten H.W. Söderman (alla verkar heta så). Denna släkts anfader bildade företaget Upsala Ångqvarn år 1874 som var en fusion mellan uppsalaföretagen Eldkvarn och Svartbäckens bränneri. Dessutom ingick även en makaronfabrik och en jästfabrik. Därutöver var samme H.W Söderman vd för Upsala Bayerska Bryggeri från starten 1865. Han blev av stor betydelse för industrialiseringen av Uppsala – och Henrik och Erik är båda barnbarns barnbarn till honom. Namnet på puben hedrar anfadern och är en länk till släkthistorien.
Efter denna inledning fick vi prova fyra av Ångkvarns öl. Inget av dessa öl hörde till de medaljprydda på SBWF, så alla fick chans att prova andra öl än sådana de kanske redan smakat. Alla provningsölen var av god kvalitet; bryggeriet verkar överlag ha en jämn och god kvalitet på sina öl.
Först ut var en schwarzbier på 5,1 procent med doft av choklad, kaffe och sötma. Den hade rätt mycket kolsyra, smakade rostat bröd och var rätt söt. Sedan följde en brown ale av engelsk typ på 5,1 procent. Någon doft var knappt förnimbar men den var mild, lättdrucken och lite brown ale-söt. Den tredje ölen var Ångkvarns ipa, 6 procent, en grumlig citronfärgad och citrondoftande öl. Tydlig citronsmak också – citronsaft med humlebeska; den kan nog passa att släcka törsten med en varm sommardag. Den fjärde och sista ölen var en milkstout på 6,6 procent och rostig stoutdoft. Den hade en rund mjuk smak, sötma och rostbröd. Den var riktigt god.
Efter själva ölprovningen bjöds vi på tre sorters hemstoppade korvar: vildsvinskorv, chorizo och salsiccia med hemgjord ölsenap. Utforskandet av ölbeståndet fortsatte ett tag till innan det var dags för hemfärd. En trevlig utflykt med goda öl.
...och vidare till Trainstation Brewery
På hemvägen stannade ungefär halva gruppen till i Knivsta för att hälsa på hos Trainstation Brewery som (förstås) håller till i stationshuset där. Enligt hörsägen var detta besök också mycket trevligt och uppskattat. Stationshuset i Knivsta är en medlemspub och har ett eget bryggeri. Inomhus är det möblerat som ett trivsamt vardagsrum med soffor, fåtöljer, småbord och salongsmattor. Det påminde en del om Nynäshamns gamla nedlagda Hagges bärsklubb tyckte en av deltagarna. Och det är ett gott betyg!
Cecilia Hansson
Julölsprovning 18 november kl. 14:00
Merry X-mas
Då var det dags för runda ett i årets julölsprovning på Gloria´s i Lund!
...
Vi tar och kavlar upp ärmarna och njuter av öl som Lasse har grävt fram från de djupaste källarvalv…..
Provningen är lördagen den 18 november och den börjar kl.14.00 - efter provningen tar vi lite ”mumsig mat”….ej julmat…den sparar vi till nästa provning
Pris 350:- och 300:- för medlemmar i SÖ, Malte,
Sista anmälningsdag är måndagen den 13 november och max 70 pers. Först till kvarn.
Anmälan görs på beertaste [at] brewclub.se
Här kommer statistiken från årets All In Beer Fest, alla tre passen sammanslagna.
Och det är, som vanligt, mörkt, starkt och Omnipollo i topp. Några suröl lyckades ta sig in på topp 10, men det är överväldigande fatlagrade söta imperial stouts allra överst.
En ändring rådande trender är att ölstilen "IPA - American" inte hamnar i topp på mest incheckade stilar. Men räknar vi ihop "IPA - American" och den nya trendiga stilen "IPA - New England" så skulle de ihop hamnat i topp. Det är en imponerande mängd syrlig öl och saison, vilket tydligt visar på hur denna ölfestival riktar sig mot ölnördar.
v\:* {behavior:url(#default#VML);}
o\:* {behavior:url(#default#VML);}
b\:* {behavior:url(#default#VML);}
.shape {behavior:url(#default#VML);}
281
1
7560000
10692000
359410
259
261
257
276
262
279
1
0``````````````````````
5
False
1
1
285
282
True
1
False
0
0
0
0
-1
304800
243
3175
3175
70
True
True
True
278
134217728
1
1
-9999996.000000
-9999996.000000
8
Empty
14200832
14530392
15065007
15921906
3436519
128
16777215
2007
Winter 2
22854384
22854931
(`@`````````
266
263
5
110179584
110180131
Upplägget denna gång är så här; Vi kombinerar några utvalda Vinter öl som Brevis har trollat fram med lite support från bryggarna
Vi avslutar med en öl samt lite ”Vinter mat”
Vi har ex. antal platser så medlemmar går först och först till kvarn gäller
Sista anmälningsdag 26 november till
brevise58 [at] gmail.com Tel; 073-819 20 11
Provning av winterwarmers.
Julmat serveras efteråt
Anmälan senast den 4.12 på beertaste [at] brewclub.se